Főoldal  Fekete Gyula művei  Örökségünk sorozat  Egyéb könyvek    Rendelés és elérhetőség
       

                         

   
Kosztolányi Dezső

NERO a véres költő

Vissza

Ismertető:

 

Kosztolányi Dezső (1885-1936) a Nyugatosok egyik jellegzetes költője és írója. A Néro a véres költő 1922-ben írt történelmi regénye. Cselekménye az ókori birodalomban, Rómában játszódik. A továbbiakban részletet olvashatnak Thomas Mann  leveléből, melyet mű elolvasása után küldött Kosztolányinak:  „Nero sokszor vad, féktelen és nagy, kétségbeesett ájultában: de mint alakot föléje helyezem Senecát, ezt a mesterien-sima költő-udvaroncot és sophistát, aki azért valódi bölcs, igazán nagy irodalmár, és akinek utolsó órái annyira megráztak engem, mint kevés dolog az életemben és a művészetben. Hasonlóan pompás az a jelenet is, hol ő és a császár kölcsönösen felolvassák költeményeiket és kölcsönösen hazudoznak egymásnak. De ez a jelenet nyilván nem is hasonlítható a másik átható szomorúsághoz, mely nekem az egész munkában a legkedvesebb, ahhoz, ahol Nero fokozódó dühében és gyötrelmében, mint igazán és emberien sértett, hiába akarja megszerezni Britannicus kartársi bizalmát, aki a Kegyet, a Titkot bírja, aki költő, s aki művészvoltának csöndes és idegen önzésében a gyámoltalanul-erőszakos császárt közönyösen ellöki magától - a pusztulás felé. Igen, ez jó, ez kitűnő, ez mesteri. És több ilyesmi van a regényben, melynek sajátos meghittsége különben nemcsak a lelki-benső, hanem a társadalmi életben is érzik: egészen könnyű, erőfeszítéstől mentes mozdulattal képeket, jeleneteket bűvöl fel az antik világváros életéből, melyek nagyon érdekes társadalmi bírálatul szolgálnak.”

 

Terjedelem: 219 oldal.

Kötés: karton

ISBN: 963-8129-92-1

Ár : 600 Ft.

 

       
Alexandre Dumas

Korzikai testvérek

Vissza

Ismertető:

 

Alexandre Dumas (1802-1870) a francia romantikus regényirodalom kiemelkedő alakja.

Termékeny író, regényei az egymást váltó generációk kedvelt olvasmánya. A Dumas- regények előadásmódja lebilincselő, hősei idealizáltak, történetei fantáziadúsak. A Korzikai testvérek c. műve az utazgató író egyik élménye alapján született. Egy jellegzetes korzikai faluban - ahol a lakók évszázados családi háborúskodások, a vérbosszúktól való rettegés között élnek, – megismerkedik egy fiatalemberrel és édesanyjával, akik a falu legtekintélyesebb és leggazdagabb famíliájának utolsó élő képviselői. A fiatalember ikertestvére Párizsban él, s a fivérek - ősi családi hagyomány révén - víziókban mindig tudomást szereznek egymás sorsának változásairól. A Párizsban élő testvér egy párbajban halálos sebet kap, a másik - a halál pillanatában elindul Korzikából, hogy a vérbosszú ősi törvénye szerint megtorolja fivére halálát. A mesterien szövött, fordulatokban gazdag izgalmas cselekményben kirajzolódik a XIX.század eleji francia miliő.  

                                   

 

                                     

Terjedelem: 171 oldal.

Kötés: karton

ISBN: 963-8129-20-4

Ár : 500 Ft.

 

 

 

 

       
James Fenimore Cooper

A kém

Vissza

  Ismertető:

 

Cooper: A kém c. regénye igazi romantikus történet, valóságos történelmi háttérrel: azoknak a névtelenséget önként vállaló embereknek állít emléket, akik a hírszerzés nehéz és hálátlan szerepét játszották végig a történelmi események színpadán. A történet az 1780-ban induló amerikai függetlenségi háború idején játszódik, főszereplői valós és fiktív alakok (Washington tábornok, Tarleton ezredes, Sumter tábornok stb.), akiknek cselekedetein keresztül megismerhetjük az Egyesült Államok első politikai lépéseit. A Kongresszus kinevezett egy különleges és titkos bizottságot azzal a céllal, hogy kiderítse az angol katonai szándékokat. A bizottság elnöke - az író barátja - szolgálatába fogadott egy egyszerű embert, aki csupán hazája iránti szeretetből vállalta a hírszerzést. Ő lett a kém, a New York állambéli házaló, Harvey Birch – akinek a sorsa összefonódik az előkelő délvidéki Wharton család történetével.  Hogy ki is volt valójában a kém, azt csak a több évtizedet átívelő történet végén tudhatjuk meg. Szerelem, hűség, bátorság és férfiúi erény, elvhűség és politika formálják az  eseményeket.   

 

 

 

Terjedelem: 293 oldal.

Kötés: karton

ISBN: 963-8352-25-6

Ár : 700 Ft.

 

 

 

 

 

       
Daniel Defore

Bob kapitány

Vissza

Ismertető:

 

 

 

Daniel Defoe  XVIII. századi angol író alkotása, a kocsmázó hajósok olykor nagyotmondó elbeszélései nyomán született. Amit hallott, azt az írói képzelet kohójában ötvözte egységes egésszé. Így született meg a kalózkodás korának nagyszerű kalandregénye a Bob kapitány históriája.  A főszereplőt - a későbbi Bob kapitányt - gyermekkorában elrabolják szüleitől, hajósinas lesz, lázadásba keveredik, s parancsnoka társaival együtt Madagaszkár szigetén teszi partra. Hajót építenek, átkelnek Afrikába, hosszú, kalandos utazás után álruhában, inkognitóban jut vissza Angliába…  Miközben az olvasó egy apátlan-anyátlan gyerek kemény, sok bátorságot, helytállást kívánó viszontagságait az izgalmas kalandok során követi, érzékeli a főhős jellemének alakulását, emberségessé válását. Az egyes szám első személyben elmondott történet Defoe írói erényeit mutatja: dús fantáziával kalandok sorát tálalja, életismerete, realizmusa elkápráztat a részletek hűségével. Elsősorban a kalandregényeket kedvelő kamasz fiúknak ajánljuk.

 

 

 

 

Terjedelem: 234 oldal.

Kötés: karton

ISBN: 963-04-2641-2

Ár : 500 Ft.

 

 

 

       
Robert Louis Stevenson

A fekete nyíl

Vissza

Ismertető:

 

 

 

R.L.Stevenson angol író (1850-1894) a Kincses Sziget halhatatlan alkotója ezúttal Anglia középkori történelmének zűrzavaros időszakába, a „rózsák háborúja” néven ismert hatalmi harc kellős közepébe (az 1455 és 1485 közötti évekbe) vezeti olvasóit. A híres-hírhedt York- és Lancaster-ház viszálya áll Stevenson izgalmas, fordulatokban és jellemábrázolásban gazdag romantikus történetének hátterében. Az ifjú Dick Shelton kalandos körülmények között ismerkedik meg a bájos és vonzó Johannával, akitől elszakítja apja gyilkosa, Sir Daniel... De Dicket nem abból a fából faragták, hogy szerelméért, az igazságáért és becsületéért számos veszélyes kalandon át ne küzdene meg. Vitézi helytállások sora vezet a Lancaster-ház egyetlen életben maradt tagjának megkoronázásáig, és a Fekete Nyíl győzelméig…  

 

 

 

 

 

Terjedelem: 192 oldal.

Kötés: karton

Ár : 600 Ft.

 

 

 

 

 

 

       
Jack London

Aranyásók alaszkában

Vissza

Ismertető:

 

 

 

Jack Londont is elragadta az alaszkai aranyláz, és 1897-ben Alaszkába utazott. Aranyat ugyan nem talált, de gazdag és maradandó élményanyagot szerzett, melyre aztán számos regényét és elbeszélését alapozta. Ezek közé tartozik az Aranyásók Alaszkában is. Az eredetileg 1912-ben megjelent kisregény lazán összefüggő elbeszélésfüzér, amelyet a színhely és a főhős személye köt össze. "Fölhő" Bellew, a San Francisco-i fiatal újságíró tapasztalatlanul, zöldfülűként érkezik Alaszkába. A kemény munka és a testi-lelki viszontagságok azonban hamarosan megedzik, közismert, sőt híres tagja lesz az észak aranyásó-társadalmának. Bellew hol hajmeresztően izgalmas, hol inkább mulatságos kalandjai során kibontakozik az aranyásók mindennapi élete, az állandó harc a faggyal, a könyörtelen természettel. Megismerjük Dawsont, a talmi ragyogású aranyásóvárost, ahová az ennivalót több hetes szánúton kell szállítani, ahol mindenki aranyporral fizet, s igencsak járja az ital, a kocka, a kártya meg a rulett. A kisregény ma is népszerű olvasmány, elsősorban a tini fiúk körében.

 

 

 

 

Terjedelem: 235 oldal.

Kötés: karton

ISBN: 963-8352-663

Ár : 600 Ft.

 

 

 

       
Válogatás

Borzalmak könyve

Vissza

Ismertető:

 

 

 

 

A világirodalom bűneseteiből készült válogatást tartalmaz a kötet, lebilincselő stílusú, gazdag fantáziájú írók kitűnő alkotásait, melyek történeteit nem felejti el egyhamar az olvasó…   

Graham Greene  Alagsor című novellájában egy kisfiú szemszögéből "láthatunk" egy véletlenszerű gyilkosságot, Geo Bogza révén egy zsíl-völgyi bányász haláltusájának lehetünk tanúi, W. Somerset Maugham Hivatalos tisztség címmel egy hóhér történetéről ír, Moravia  Róma réme című írása egy cipő megszerzésére irányuló bűncselekményt ismertet.

H.G. Wells története Pollock és a porroh Afrikába kalauzol el minket: Pollock sorvadását beszéli el, akit egy porroh megátkozott. Megtudhatjuk, hogy miért mosolyog Mona Lisa, amiért Ernst W. Heine fantáziáját illeti dicséret. Olvashatjuk még Hemingway Bérgyilkosok, Jack London: Tarts nyugatnak, Georges Simenon: A Marie-Galante rejtélye, Dürrenmatt: Késő őszi esti órán, Richard Hughes: A kísértet című történeteit. A kötetben szerepel még M. Aymé, G. K. Chesterton, J. Thurber, A. Huxley, M. Soldati, és Grossmann írása.

 

 

 

 

Terjedelem: 320 oldal.

Kötés: karton

ISBN: 963-8129-22-0

Ár : 700 Ft.

 

 

       
Donászky Ferenc

Buda hőse

Vissza

Ismertető:

 

Donászy Ferenc (1858-1923) a Buda hőse című műve a történelmi múltat tényeiben és szellemiségében ismertető ifjúsági regény. A történet a 150 éves török hódoltság vége felé játszódik. Abdi pasának, az oszmán birodalom magyarországi helytartójának az egyik lakomán azt jósolják, hogy ő lesz az utolsó pasa Budán, életét pedig kemény harc közben egy magyar vitéz oltja ki, aki most serdül ifjúvá. Hogy a jóslat beteljesülését megakadályozzák, az említett család fejét elpusztítják, gyerekeit pedig eladják egy kis-ázsiai rabszolga kereskedőnek. Tanúi lehetünk annak, hogyan lesz a rokonság árulása révén kifosztott magyar rabszolgából kiváló vitéz, aki hősiesen küzd nemzetéért és leendő családjáért. A nemes ifjú sorsa és szerelmének története valós eseményekbe- és valóban élt személyek köré van írva. A szerző bemutatja Budavár visszavételének izgalmas, fordulatos történetét is. Cselekedetekben fejezi ki a magyar- és török szereplők jellemét, és eközben felébreszti bennünk a hősök megbecsülését -, s nem csak a magyar hősökét: Fiáth Jánosét, Petneházy Dávidét, hanem a harcban elesett pasa iránti tiszteletet is.

 

 

 

Terjedelem: 405 oldal.

Kötés: karton

ISBN: 963-04-2453-3

Ár : 700 Ft.

 

 

 

       
   
   
       
Főoldal